Retete Pescaresti
Peste la gratar
- Dupa pulpele dezosate la gratar, pestele imi place cel mai tare. Ieri am avut pastrav, proaspat prins de la pastravarie. Asta face diferenta, cred ca nu trebuia sa-i fac nimic, doar sa-l arunc pe gratar si tot iesea bun.
Ingrediente:
6 pastravi a cca 200 gr fiecare
1 legatura patrunjel
2 lamai
12 lingurite ulei masline
1 lingura unt
sare, piper
Portii: 3
Mod de preparare:
- Crestam pastravii pe fiecare parte la distanta de 1-2 degete (tineti cutitul un pic inclinat, merge mai usor). Ii trecem apoi sub un jet de apa si ii uscam bine cu servetele de hartie.Ii umplem pe fiecare cu cca 5 fire patrunjel si 1/2 felie de lamaie taiata bucati mici.
Ungem pastravii cu cate 1 lingurita ulei pe fiecare parte. Presaram sare si piper din belsug pe ambele parti.
Lamaia ramasa o taiem in 6.
Punem pastravii in grillul special pentru prajit peste.
* imi place foarte tare fiindca nu lasa sa se prinda pielea de gratar si la sfarsit pestii vor arata mai bine decat daca nu utilizati acest instrument.
Deasupra pestelui, pe toata lungimea asezati bucatele mici de unt.
Asezati pestii pe gratarul incins si lasati sa se faca cca 12 minute pe prima parte. In jurul lor asezam si feliile de lamaie.
* timpul de prajire difera in functie de marime, pielea pe partea prajita trebuie sa fie rumena si crocanta cand ii intoarceti.
Intoarceti-i si lasati sa se faca si pe cealalta parte cca 8 minute.
Mod de servire:
Serviti pe pat de salata verde cu cate o felie de lamaie coapta si felii de lamaie proaspata. Ca si garnitura eu prefer cartofii natur.
Peste alb la gratar cu mamaliguta
- Daca ar fi dupa mine as manca peste de 3 ori pe zi, astazi am facut un pangasius la gratar cu mamaligutza.
Ingrediente:
2 fileuri mari de pangasius (poate fi orice peste)
zeama de la o lamaie
2-3 linguri ulei
condimente pentru peste
sare
piper
chili
Mod de preparare:
- Pestele se spala bine si se pune la zvantat pe un prosop curat sau servetele.
Din zeama de lamaie, ulei si condimente facem un fel de dresing cu care ungem pestele din belsug.
Se pune in formele speciale de peste pentru gratar, si se mai unge din cand in cand cu dresing.
Mod de servire:
- Se serveste cald cu mamaligutza, piurre de cartofi sau numai cu salata.
Este un pranz usor de facut dar si mai usor mancat.