- Ideea acestui articol nu este aceea de a va propune retete de
boilies,ci de a va prezenta notiuni de baza si motivele care stau in
spatele alegerii unui ingredient si a cantitatii care trebuie introdusa
in mix-ul construit.
Ingrediente Esentiale :
Principalele tipuri de ingrediente care constituie "blocul de legatura” al unui mix de boilies:
Fainuri de "legatura” (fainuri care ajuta la inchegarea pastei de boilies)
Aceste fainuri vor constui aproape 50% din structura mix-ului,fara
ele pasta obtinuta nu va putea fi rulata corespunzator si se va
sfarama.Cele mai uzuale fainuri de legatura folosite sint faina de soia
si grisul,dar si faina de orez,malaiul de porumb si faina de grau pot
fi incercate cu bune rezultate.
Cantitatea de fainuri de legatura necesare sint in strinsa legatura
cu celelalte ingrediente pe care urmarim sa le folosim.De obicei pornim
constructia unui mix de la 50% "agenti de legatura”.
Grisul face boilies-urile mai tari decit faina de soia,deci o combinatie 50/50 cu acestea este punctul nostru de plecare.
Proteina
Proteinele continute de mix-ul pe care o sa-l formulam sunt esentiale
pentru a crea o nada nutritiva de cursa lunga.Puteti crea un boilies
fara un continut bogat de proteine sau unul bine formulat care sa va
aduca crapii tot timpul la masa.Asta depinde de voi si de ceea ce
urmariti in partidele voastre de pescuit.
Unele tipuri de proteine sint mai digestible decit altele,dar nu
acesta este subiectul articolului nostru,si de aceea ne vom opri asupra
celor 2 tipuri de proteine folosite in nadele de crap si anume:
-proteinele din lapte si proteinele din fainurile de peste.
Faina de peste este o forma relativ ieftina de proteina ,majoritatea
fainurilor de peste contin intre 70-80 % proteina si sint acceptate
imediat de crap.
Fainurile de peste pre-digerate au ajuns la un grad
de rafinare asa de inalt incit continutul lor proteic se ridica in jur
de 90% ,dar sint si mult mai scumpe decit fainurile de peste
obisnuite.
Proteinele din lapte cum ar fi Caseinatul de calciu sau cel de sodiu
au un continut proteic foarte ridicat peste 90% si sint foarte usor de
digerat pentru crap in special la temperaturi scazute ale apei,dar si
costul lor este mult mai ridicat decit al fainurilor de peste obisnuite.
Deci,mix-ul nostru finalizat,”Hi-Nutritive-Value” sau prescurtat "HNV”,,trebuie sa contina in jur de 35-45%proteina.
Textura
Multi dintre voi pot ignora acest aspect,dar pentru mine textura are un rol foarte important in calitatea unui boilies.
Crapul adora boilies-urile pe care poate sa le "rontaie” pentru ca
dieta lor este constituita in mare parte din scoici,crustacee deci daca
reusim sa imitam textura hranei lor naturale va fi un mare ajutor
pentru noi,mai ales ca boilies-urile "grunjoase” elibereaza atractantii
pe care i-am introdus in boilies mult mai repede decit unele bazate pe
fainuri fin macinate.
Cele mai obisnuite ingrediente pe care putem sa le adaugam pentru
textura sint semintele pentru pasarile de companie,asa numitele
"birdfood” .De remarcat ca aceste seminte nu au un continut proteic
ridicat,deci boilies-urile bazate pe seminte de pasari vor putea fi
folosite pentru boilies-urile cu actiune rapida,pe termen scurt.Alte
ingrediente folosite sint cojile de ou,cochiliile de melci si scoici sau
faina de kelp (kelp meal).
De asemenea puteti folosi cu success orice tip de pelete,atit cele
pentru pesti cit si cele pentru caini sau pisici de la care puteti
imprumuta mix-ului textura si aroma acelor pelete.
10-20% din ingredientele enumerate mai sus vor fi suficiente pentru o
textura adecvata si usurinta in rulare si chiar puteti urca procentul
la 30% in unele tipuri de mix despre care vom vorbi mai tirziu.
Proteinele Solubile
Intotdeauna trebuie sa incercati includerea unor ingrediente solubile
.Ele reprezinta o parte importanta din anatomia unui boilies prin
faptul ca se "scurg” din boilies si transmit in apa semnalele chimice
ale atractantilor si aromelor folosite,intr-un cuvint emit semnalul de
hrana pentru crap.
Fainurile de peste solubile (soluble fish
protein) reprezinta una dintre optiuni,alturi de celelalte derivate din
lapte pe care le gasim pe piata,cum ar fi laptele praf (de ex. Lamlac
sau Vitamealo) care fac acelasi lucru ca si fainurile de peste.solubile
.
Foarte important este sa nu abuzati de folosirea acestor ingrediente
solubile,puteti sa incepeti cu un procent de 10% si sa urcati pina la
maximum 20% din mix.
O cantitate mai mare de 20% va avea ca rezultat un boilies moale care-si va pierde repede fermitatea odata introdus in apa.
Vitamine si Minerale,Potentatori de gust
Minamino este cel mai folosit ingredient in acest scop,el furnizind
crapului necesarul de vitamine si minerale de care are nevoie zilnic.
Exista si extracte naturale care sint purtatoare de vitamine si
minerale,fiind in acelasi timp si un semnal puternic de hrana pentru
crap:
-betaina,faina de ficat,extractul de sepia(squid extract),pudra de GLM,etc.
Din nefericire pentru buzunarul dvs. aceste extracte nu sint tocmai
ieftine,si pot conta foarte mult in costul total al mix-ului,dar daca
doriti sa aveti un boilies nutritiv de cursa lunga,un adevarat
"HNV”,atunci trebuie neaparat sa le adaugati in mix.
Este alegerea dumneavoastra…
Indulcitorii,sarea,uleiul de chili sint cei mai folositi potentatori de gust.
Alti potentatori folositi,sint si puternici atractanti pentru crap,cum ar fi:
-belachan,Robin Red,extractul de drojdie.
Daca aveti un buget redus pentru alcatuirea unui mix de boilies
trebuie sa aveti grija la aceste ingrediente enumerate mai sus,deoarece
pot cu usurinta sa ridice cu 50% costul total al mix-ului.
Uleiurile
Uleiurile sint folosite de obicei pentru a aduce un plus de atractie
nadei noastre si pentru a ajuta pasta obtinuta in procesul de rulare.
Puteti folosi uleiuri cu miros neutru sau unele cu miros si gust pregnant cum ar fi uleiurile de somon si de cinepa.
Un nivel de 5 ml/ou este suficient ca punct de pornire.
Ingrediente cu proprietati speciale
Exista anumite ingrediente care confera unui boilies anumite proprietati fizice speciale.
Putem sa facem un boilies mai usor sau mai greu,sfarimicios sau foarte dur.Totul depinde de ingredientele pe care le folosim.
Citeva exemple ar fi:
-pentru a face un boilies mai usor(cu o greutate specifica mai mica in
apa decit in mod obisnuit) folosim:faina de creveti (shrimp meal) sau
caseinatul de sodium.
-ca agent special de legatura (binding agent): gel de zer (whey gel) sau gluten de griu (wheat gluten).
-pentru un boilie dur,capabil sa reziste multe ore sub apa putem folosi
: albumina de ou (egg albumen),praf de oua (whole egg powder),faina de
singe (blood powder) sau gelatina de zer (whey gel).
Mix de vara sau de iarna ???
Puneti-va urmatoarea intrebare:
-de ce sa folosim in mix proteine derivate din lapte atita timp cit ele sint mult mai scumpe decit fainurile de peste?
Acesasta intrebare este aprig disputata intre marii maestrii ai
nadelor moderne de crap,unii fiind ferm convinsi de folosirea aceluiasi
tip de mix tot anul iar altii optind pentru varianta cu proteine
lactice in perioadele cu apa rece (primavara devreme si toamna tirziu)
si iata de ce:
"Digestia crapului este afectata in special de temperature apei in
care traieste.Astfel,vara pe ape mai calde,sistemul sau digestiv poate
digera usor orice tip de boilies.Asta este motivul principal pentru care
se folosesc fainurile de peste in special pe timpul verii,pentru ca
pot fi digerate extrem de usor de catre crap.
Cind apa se raceste,metabolismul crapului este incetinit,deci si
digestia sa,atunci va trebui sa folosim un mix pe care crapul sa-l
digere usor,bazat mai mult pe carbohidrati care-i confera energia de
care are nevoie.
Putem folosi si iarna fainurile de peste dar trebuie sa tinem cont de
faptul ca se digera mai greu iar raspunsul crapului la nada va fi mult
mai lent.
Aici intra in scena proteinele lactice care confera
crapului o sursa de proteina si carbohidrati usor de digerat,deci o
cantitate de energie mult mai mare,pe care o poate exploata pe ape
reci.
Daca sinteti un pescar "de vara” atunci raspunsul cel mai bun
este faina de peste (fishmeal),iar daca doriti un boilies competitiv
tot timpul anului atunci un mix bazat pe proteine lactice este
raspunsul corect.Puteti lua in considerare ca alternativa si reducerea
cantitatii de peste folosita si inlocuirea sa cu parti de proteine
lactice.”
Vreau o nada instantanee sau una de cursa lunga?
Boilies-urile rapide (instant attractor baits) au prins intotdeauna o multime de crapi.
Sint sarace in continutul de proteine dar au un nivel ridicat de atractanti si arome.
Un boilies instantaneu tipic poate fi conceput prin folosirea unui mix
cu un procent ridicat de fainuri cu un continut scazut de proteine cum
ar fi semintele de pasarele,faina de soia si gris.
Pe termen scurt acest mix ieftin va lucra foarte bine,pina cind
crapul va intelege ca boilies-ul oferit nu-i confera tot atitia factori
nutritivi precum hrana sa naturala si va refuza sa se hraneasca.
De
aceea sfatul meu este sa concepeti un mix cu care sa puteti lucra mai
tot timpul anului si care sa fie echilibrat din punct de vedere
nutritiv,astfel incit sa determine un raspuns de hranire din partea
crapului oricind mergeti la pescuit.
Daca nu dispuneti de banii necesari pentru un astfel de mix sau
timpul nu va permite partide dese de pescuit,atunci acest tip de boilies
rapid va fi indicat pentru dumneavoastra.
Retete de mix-uri
Sint mii de retete de boilies in lume,deci nu vom oferi retete in sine
ci un ghid care va ajuta sa concepeti rapid si sigur tipul de boilies
dorit.
Pentru asta trebuie sa va raspundeti la urmatoarele intrebari:
-doresc un boilies de cursa lunga sau unul rapid?
-doresc un boilies cu care sa pescuiesc tot timpul anului?
-ce tipuri de boilies merg cel mai bine pe apele preferate?
-aveti nevoie de un boilies cu un anumit tip de aroma sau adaugati aroma din cauza "modei”?
Apoi,uitati-va dupa ingredientele de care aveti nevoie.Formulati o
reteta dupa care faceti o proba cu un singur ou.Primul nostrum obiectiv
este sa ne asiguram ca mix-ul poate fi rulat.
Daca nu se ruleaza atunci inseamna ca nu aveti o reteta de mix functionala si trebuie s-o luati de la capat.
Mai jos va prezint un ghid dupa care va puteti orienta ca sa obtineti
un mix perfect functional,procentele date reprezinta cantitatea de
ingrediente necesare raportate la 1 kg de mix:
Fishmeal Mix:
Fainuri proteice din peste – 50% max.
Agenti de legatura – 50%
Fainuri solubile -10-20%
Fainuri pt textura -10%
Milk Protein mix
Fainuri proteice din lapte – 50% max.
Agenti de legatura – 50%
Fainuri solubile -10%
Fainuri pt textura -10-20%
Attractor mix
Fainuri proteice(orice tip) – 30% max.
Agenti de legatura – 50%
Fainuri solubile -10-20%
Fainuri pt textura -10-30%
Extractele naturale si suplimentele nutritive: le adaugati direct in mix,dupa care amestecati totul foarte bine pentru omogenizare.
Uleiurile : in general se folosesc 5 ml/ou
Arome :
folositi dozajele indicate de producator si retineti ca un nivel
ridicat de aroma scurteaza invariabil viata unei nade si obtineti doar
rezultate pe termen scurt.
In incheiere va recomand sa tineti seama de urmatoarele lucruri:
-nu fiti tentati sa coborati sub 50 % nivelul de ingrediente de legatura
cind concepeti un fishmeal (fainurile de peste sint recunoscute pentru
faptul ca dezleaga mix-ul,deci grija mare)
La nevoie mai puteti adauga putin gluten de grau sa restabiliti functionalitatea mix-ului.
-proteinele lactice folosite in cantitate mare vor avea ca rezultat
un boilies moale,deci folosirea unui "intaritor” va deveni
obligatoriu.Puteti adauga albumina de ou.
-semintele de pasarele pe care le veti folosi in mix trebuie
risnite.Daca sint foarte fin macinate veti reduce textura dar veti
castiga la usurinta de rulare.
-ouale vor constitui aproximativ 30-40% din greutatea unui kg de
boilies finit,de regula 8 oua vor fi suficiente pentru 1 kg de mix de
baza.
-iarna incercati sa folositi un nivel redus de uleiuri pentru ca vor
bloca,din cauza viscozitatii lor in apa rece,cantitatea de atractanti
care vor fi eliberati in apa.
-fierberea indelungata va distruge invariabil o parte din nutrientii
continuti de boilies,deci vom incerca sa nu fierbem boilies-urile mai
mult de 90 de sec.Unele mix-uri vor necesita un timp mai indelungat de
fierbere in functie de marimea la rulare a boilies-ului(de ex un boilies
de 16 mm va avea un timp mult mai scurt de fierbere decit unul de 24
mm).