Porumbul
nou, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie, anason
etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului,
la platica sau pentru alte specii de pesti pasnici, fiind nelipsit la
pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai
eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina
oricui si la pret foarte scazut. Exista mai multe moduri de fixare a
boabelor de porumb in ac, cea mai eficienta fiind cea numita "la
fir de par"... citeste tot
Cartofii o momeala uitata
De la aparitia boiliesurilor si a pescuitului modern la crap o
multime de momeli traditionale au fost date uitarii. O fi bine? N-o fi
bine? Asta nu va ramane decat dvs sa o judecati si sa o incercati.
In cartile vechi de pescuit o momeala aparea recomandata
preponderent alaturi de porumb, CARTOFUL. Crud sau fiert, cartoful poate
fi in multe cazuri o momeala extraordinara. Nu putine sunt baltile pe
malul carora abunda culturile de cartofi, odinioara pescarul lua un
cartof, il curata de coaja, il taia cubulete si tinea babaroasele
intr-o galetusa cu apa sa nu se inegreasca. Un cubulet de cartof infipt
in carlig era momeala la care se prindeau exemplare frumoase de crap.
Maestrii pescuitului din acele vremuri recomandau insa fierberea
cartofilor in cateva clocote, aceasta desigur ii face mai moi, mai usor
de furat (sau de cazut) din carlig dar si atractia asupra crapului este
mai mare. Cartofii fierti bine, framantati cu mamaliga si paine sau
numai chiar cu paine si garnisita bine cu niste boabe de porumb in lapte
era o pasta secreta de pus pe arc.
Pe malul Dunarii inca mai vezi batrani pescuind cu cubulete de
cartofi, uneori ii mai vad si prinzand ceea ce ma face sa cred ca totusi
cartoful nu ar trebui dat uitarii, poate ar trebui sa-i mai acordam o
sansa.
Oare ce ar fi un cartof fiert bine intr-o coca de boilies? Sau o
nadire masiva cu cartofi fierti, vara, cand crapul trage in special
noaptea?